Gerekçemiz
Askeri amaçla icat edilen İnternet, 1969 yılında üniversitelerin, 1991 yılında ise kamunun kullanımına sunulmasıyla bugün elektrik enerjisinde olduğu gibi küresel ölçekte herkesin evinde, telefonlar ile cebinde, nesnelerin İnternet'i (IoT) ile mutfaktaki buzdolabında, salonundaki klimada, kolundaki saatte, takvimindeki asistanında... Bu denli yaygın bir ağa sahip olan İnternet geçen her saniye toplanan verilerle öğrenen bir yapay zeka ile yaşamımızın olmazsa olmazı haline gelerek bütünleşik bir yapıyla varlığını pekiştirmektedir. Bilişim altyapılarının ve teknolojilerinin gelişimiyle birlikte elde edilen fırsatlar beraberinde krizleri de getirmiş olup verilerin anlambilim ile işlenerek istihbarat, ulusal güvenlik, politika, toplumsal değişim, propaganda, pazarlama ve özel yaşamın gizliliği gibi sosyolojik ve psikolojik çalışmalar kapsamında sorunları da bünyesinde barındırmaktadır. Nitekim kara, hava, uzay ve denize ek olarak siber uzay beşinci savaş harekat ortamı olarak tanımlanmakta, "elektronik harp", "siber savaş", "siber mücadele" kavramları literatürde yerini almaktadır.
Üniversitelerimizin lisans ve lisansüstü derecelerinde ciddi yer edinen bilişim güvenliği eğitimi, ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde kapsamlı biçimde kendine yer bulamamaktaydı. Mesleki ve teknik liselerimizde bilişim teknolojileri bölümünde bilgi güvenliği konuları farklı ünitelerde ele alınıyorsadadaha çok kimi öğretmenlerimizin kişisel çabalarıyla ders programında işlenmekteydi. Eğitim ve öğretim müfredatımızda bilişim güvenliğine yönelik kapsamlı ve programlı bir içeriğin olmayışı, hizmet içi eğitimlerinde ilgili kursun bulunmayışı söz konusuydu. Yanı sıra henüz ortaokul ve lise dönemlerindeki öğrencilerimizin de siber güvenlik yetkinlikleri ortadaydı.
Bu durumdan kendimize vazife çıkararak 2015'te hazırlıklarına başladığımız çalışmaları 2016 yılı Nisan'ında mensubu olduğumuz Halkalı İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisenin konferans salonunda uygulamaya başladık.
Hedefimiz, "Siber Güvenlik" dersinin mesleki ve teknik liselerde zorunlu, diğer türdeki liselerde seçmeli olması iken odaklanılmış bir "Siber Güvenlik Lisesi" ise hayalimizdi.
2015, 2016: İlk Adım
Bunun için öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin hazırbulunuşluğunu artırmak, siber güvenliğin bilinç düzeyini yaygınlaştırmak adına 2015-2016 eğitim öğretim yılında Halkalı İMKB MTAL'de akademisyen ve sektörden uzmanların katılımıyla siber güvenlik ve sosyal medyanın kullanımı ana başlıklarında konferans dizisiyle başladık. Takip eden 2016-2017 eğitim öğretim yılında ise projeyi Küçükçekmece'de bilişim bölümü olan 9 mesleki ve teknik lisede 9 hafta boyunca uygulayarak 2048 bilişim öğrencisine ulaştık.
Projeyi uyguladığımız ilk dönemin kapanış programında Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya'nın, "Dilerim bu proje, bu mütevazi salondan ülkemizin her bir noktasına ulaşır." sözünün verdiği motivasyon ilk günkü kadar güçlü...
2017: İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü
İki yıllık çalışmalarımızı İl Müdürlüğümüze sunduğumuzda varmak istediğimiz sonuçlar için kalıcı bir eylem planı hazırlama yargısına varıldı. Bu doğrultuda akademisyenler, sektörden uzman kişiler ve branş gözetmeksizin öğretmenlerimizin katılımıyla disiplinler arası bir uzlaşı hedefledik.
2017 yılında İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Müdürlüğü bünyesinde çalışmalara başladık. Bilgi Teknolojileri Koordinatörlüğüne bağlı olarak Siber Güvenlik Birimi çatısı altında ilk faaliyetimiz olarak 21 Ekim'de GESS Türkiye Eğitim Fuarında eğitim camiasına iki yıldır sürdürdüğümüz projemizi ve vizyonumuzu anlattık.
Bu tarihten itibaren çalıştaylar düzenlemek, öğretmen eğitimleri için siber güvenlik temalı hizmet içi standart eğitim programları hazırlamak, akademik yayınlar üretmek, ilgili kamu kurumları ve sektörle temaslarda bulunmak, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik Bayrağı Yakala Yarışmaları (CTF – Capture The Flag) düzenlemek görevlerini üstlendik.
2018, 2019, 2020: Kronolojik Olarak Faaliyetlerimiz
ve 2020...
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz ve Teknopark İstanbul arasında 30.04.2020 tarihinde imzalanan İş Birliği Prokolü kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 15.05.2020 tarihli Bakanlık Oluruna göre bünyesinde Anadolu Teknik Programında Bilişim Teknolojileri Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik dalında eğitim vermek üzere "Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" resmîyet kazanarak kuruldu.
Misyonumuz, millî eğitim evrensel öğretim yaklaşımıyla yerel değerlerine bağlı, küresel gelişmeleri takip edebilen, bilişim güvenliğinin sağlanması adınayazılım ve donanım üreticisi olan, "yeni petrol" olarak adlandırılan bilginin önemini kavrayabilmiş, paylaşımcı, disiplinler arası yetkinliğe sahipgirişimci öğrenciler yetiştirmektir.
Vizyonumuz, okulumuzu mesleki ve teknik eğitim çerçevesinde bilişim teknolojileri alanında uluslararası standartlarda faaliyet gösteren, ülkemizin savunma sanayii başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara nitelikli uzman yetiştiren, bilişim güvenliği eğitiminde öncü ve örnek konuma getirmek, sınırları hayal gücümüz kadar geniş olan siber uzayda ülkemizin varlığına güç katmaktır.
Değerli Okur,
2015'te düşlenen ve 2016'da "mütevazi bir salonda" filizlenen öykümüz, süreç içerisinde paydaşlarının bilgi, belge, tecrübe, emek ve hayalleriyle dallanıp budaklandı. Şimdiyse vakit, Türk eğitim sistemimizin vizyon projeleri arasına giren okulumuzda yapılmayanın peşinden gayretle gitmek, öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte yeni öyküler yazma vaktidir...
Sevgili Öğrenciler,
Bu öykünün bir parçası olmak ve kendi öykünüzü yazarken hep birlikte işin ucundan tutmak için sizleri aramıza bekliyoruz.
Sayın Katılımcılar,
Ülkemizin ilk siber güvenlik lisesinin çalışmalarında katılımcı olarak yer aldınız, projemizin vizyonuna inanarak destekçi oldunuz. Bu okulda eğitim ve öğretim görecek her öğrencimiz adına sizlere teşekkür ediyoruz. Eğitim tarihimize bıraktığınız iz büyük. Yolumuz, yolunuz açık olsun...
Kurumlar:
T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı
T.C. İstanbul Valiliği
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)
Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN)
Küçükçekmece Kaymakamlığı
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı
Küçükçekmece Belediyesi
Üsküdar Belediyesi
İstanbul Ticaret Odası
İstanbul Sanayii Odası
İstanbul Kalkınma Ajansı
Üniversiteler:
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Trakya Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Millî Savunma Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi
İstanbul Teknik Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
İstanbul Ticaret Üniversitesi
Bahçeşehir Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
Maltepe Üniversitesi
Dernekler:
Türkiye Bilişim Derneği
Bilişim İnovasyon Derneği
ISACA Chapter Türkiye
Özel Sektör:
Arka Kapı Dergisi
Arçelik
BT Risk Bilgi Güvenliği
Cisco Türkiye
Crypttech
Cyberage
Gais Security
Ölçsan Teknoloji
Samsung
SecurKEY
Vestel