Bu sayafada Teknopark İstanbul hakkında sıkça sorulan sorulara ve yanıtlarına yer verilmiştir.
Teknopark nedir?
Teknopark, ticari amaçlı bilimsel veya endüstriyel araştırma yapılan binalardan oluşan bölgelere verilen isimdir. Teknoparklar; teknolojik gelişimi hızlandırdıkları, ihracatı arttıracak katma değerli ürün geliştirilmesine katkı sağlamaları, istihdam oluşturmaları, girişimcilik ve yenilik odaklı faaliyetleri nedeniyle devlet veya yerel idareler tarafından teşvik edilirler.
Teknopark İstanbul fikri nasıl ortaya çıktı?
Teknopark İstanbul'un kurulması 8 Ekim 1987 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararlarına dayanmaktadır. İTEP (İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi) adı verilen ve Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından İstanbul'un Anadolu yakasında gerçekleştirilmekte olan, endüstriyel destek, araştırma-geliştirme, bilim ve teknoloji, eğitim/öğretim boyutları içeren büyük bir projenin önemli bir ayağı olarak kurgulanmıştır.
Yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye'nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmesi ve bölgede yüksek teknoloji üreten bir üs oluşturulması amacı ile 20 Nisan 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Pendik Kurtköy'de İTEP amaçları doğrultusunda 13 milyon m2 genişliğinde bir arazi kamulaştırılarak yaklaşık 2,5 milyon m2'lik alan Teknopark İstanbul için ayrılmıştır.
Bu hedef doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. 12 Şubat 2009'da bir niyet mektubu imzalayarak Türkiye ve bölgenin en büyük teknoparkını oluşturmak için çalışmalara başlamıştır.
Teknopark İstanbul, 4 Mayıs 2010 tarihinde kurulmuştur.
Teknopark İstanbul'a kimler başvurabilir?
Teknopark İstanbul'a, 4691 sayılı kanunda da özellikleri belirtilen Ar-Ge faaliyetleri yürüten gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Bunların dışında, teknoparkta yer alan firmalara destek ve danışmanlık hizmetleri sunabilecek kuruluşlar da (banka, kargo, mali müşavirlik, hukuk büroları vs.) uygun görülmesi durumunda teknoparkta yer alabilir ancak destek ve danışmanlık hizmeti veren firmalar 4691 sayılı kanunla sunulan teşviklerden yararlanamazlar.
Kuluçka Merkezi nedir?
Kuluçka Merkezi, kendi işini kurmak isteyenlerin ilk uğrak noktasıdır. Merkezde, öncelikli alanlarımızda yeni kurulmuş firmalara veya Ar-Ge niteliği taşıyan fikir/proje sahiplerine ücretsiz ofis, teknik altyapı, mali danışmanlık ve pazarlama desteği verilir.
Amacı, firma/proje sahiplerinin mezun olduktan sonra kendi ayakları üzerinde durabildiği ve ülke ekonomisine katkıda bulunabildiği başarılı işletmeler yetiştirmek olan bir sistem kurmaktır. Ar-Ge niteliği yüksek, kolay pazarlanabilen, kaliteli insan kaynağına sahip ve kuluçkada sinerji oluşturma potansiyeli olan firma/projeler kabul edilir.
Teknopark İstanbul'da hangi sektörlerden firmalar yer almaktadır?
Teknopark İstanbul'un öncelikli alanları Havacılık ve Uzay, Denizcilik, Savunma Sanayii, Enerji, Sağlık Bilimleri, İleri Malzemeler, İleri Elektronik ve Endüstriyel Yazılım sektörleridir.
Teknopark İstanbul uluslararası ölçekte ne gibi avantajlar sağlamaktadır?
Teknopark İstanbul'un uluslararası ölçekte IASP (Uluslararası Bilim Parkları ve Yenileşim Alanları Birliği) ve ASPA (Asya Bilim Parkları Birliği) adlı küresel organizasyonlara tam üyeliği bulunmaktadır.
Ayrıca Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'daki teknoparklarla yapılan ikili anlaşmalarla her iki teknoparkın Ar-Ge ve kuluçka firmalarının belirli bir süre ücretsiz ofis alanına sahip olmasının yanı sıra teknoparkların sunduğu her türlü idari ve teknolojik altyapı hizmetlerinden de hiçbir ücret ödemeden faydalanması öngörülmektedir.
Şu an için Almanya, İsviçre, ABD, Malezya ve Güney Kore pazarlarına erişmek isteyen firmalarımıza hizmet vermekteyiz ancak bu sayı beklenti ve ihtiyaçlara göre sürekli artış sergileyecektir. Aynı zamanda firmalarımıza yurtdışındaki firmalarla sektörel iş birliği günleri ücretsiz olarak sağlanmaktadır.